Itu saya

Itu saya
Aku sayang negaraku. Tanah air ku. Agamaku. Bangsaku & keluargaku.

Mari faham isi AL-QURAN..

Mari sama-sama kita dengar tafsir AL-QURAN semoga hati kita lembut dan dapat hidaya

CLICK |> FOR THE NEXT SURAH.

Tuesday, August 17, 2010

Maklumat berkenaan Tekanan Darah Tinggi atau Hipertensi


Tekanan Darah Tinggi di Malaysia

Tekanan darah tinggi (hipertensi) kadang-kala digelar “pembunuh senyap” kerana tidak menunjukkan apa-apa simptom pada peringkat awal tetapi menyebabkan bilangan kematian yang tinggi di kalangan rakyat Malaysia dan juga di seluruh dunia.

Mengikut kajian yang dijalankan di Malaysia pada 2007, lebih 30 peratus daripada penduduk negara ini menghidap tekanan darah tinggi dan sebilangan besar penghidap terdiri daripada kaum Melayu, tidak kira di bandar atau desa.

Ini dengan secara tidak langsung menunjukkan cara hidup di bandar dan di desa tidak banyak perbezaan di samping faktor genetik juga berkemungkinan memainkan peranan yang besar.

Penyakit ini melibatkan lebih kurang lima hingga enam juta rakyat Malaysia dan bilangan kes makin meningkat disebabkan gaya hidup moden zaman kini.

Darah tinggi adalah penyebab utama penyakit serangan jantung (heart attack) lemah jantung (heart failure), kegagalan buah pinggang dan buta. Mujurlah penyakit ini senang dikesan dan boleh dikawal dengan menukar gaya hidup dan pengubatan.

Apa itu tekanan darah tinggi?
Arteri seperti hos yang membawa darah dari jantung anda ke bahagian lain badan anda. Jika terdapat satu gumpalan di dalam hos, ia akan meningkatkan tekanan meningkat. Tekanan darah tinggi (juga memanggil high blood presure) berlaku apabila gerakan-gerakan darah anda melalui arteri anda di satu tekanan lebih tinggi daripada normal.

Apakah itu tekanan darah normal?

Nilai normal tekanan darah seseorang dengan ukuran tinggi badan, berat badan, keaktifan normal dan kesihatan secara umum adalah pada ukuran 120/80 mmHG. Dalam aktiviti seharian, tekanan darah normalnya adalah dalam lingkungan stabil. Tetapi secara umum, angka pemeriksaan tekanan darah menurun saat tidur dan meningkat di waktu anda aktif atau berolahraga.


Jika tekanan ini naik dan kekal tinggi sepanjang masa, ia boleh merosakkan badan dalam banyak cara. Tekanan darah tinggi dikatakan satu kekacauan lazim di mana tekanan darah kekal luar biasa tinggi (satu bacaan 140/90 mm Hg atau lebih besar).

Tekanan Darah Tinggi (TDT) sendiri biasanya tidak mempunyai gejala-gejala. Anda boleh terkena selama bertahun-tahun tanpa mengetahui ia. TDT boleh merosakkan jantung, urat darah, buah pinggang , dan bahagian lain badan anda.


Jenis-jenis darah tinggi

Terdapat 2 klasifikasi tekanan darah tinggi diantaranya Hipertensi Primary dan Hipertensi Secondary

• Hipertensi Primary

Hipertensi Primary adalah suatu keadaan dimana terjadinya tekanan darah tinggi sebagai akibat kesan dari gaya hidup seseorang dan faktor lingkungan. Seseorang yang pola permakanannya tidak terkawal dan mengakibatkan kelebihan berat badan atau obesiti, merupakan cetusan awal untuk mendapat tekanan darah tinggi. Begitu juga seseorang yang berada dalam lingkungan atau keadaan stress yang sangat tinggi mungkin terkena penyakit tekanan darah tinggi, termasuk orang-orang yang kurang olahraga juga boleh mengalami tekanan darah tinggi. Orang yang bekerja keterlaluan dan kurang tidur juga berpotensi meningkatan darah tinggi.

• Hipertensi Secondary

Hipertensi secondary adalah suatu keadaan dimana terjadinya peningkatan tekanan darah tinggi sebagai akibat seseorang mengalami/menderita penyakit lainnya seperti gagal jantung, gagal ginjal, atau kerosakan sistem hormon tubuh. Bagi ibu hamil, tekanan darah secara umum meningkat saat kehamilan berusia 20 minggu. Terutama pada wanita yang berat badannya di atas normal atau kegemukan.

Pregnancy-induced hypertension (PIH), ini adalah sebutan dalam istilah kesihatan bagi wanita hamil yang menderita tekanan darah tinggi. Keadaan tekanan darah tinggi bagi ibu hamil boleh dikatakan tergolang peringkat berbahaya, Seorang ibu hamil dengan tekanan darah tinggi boleh mengalami Preeclampsia dimasa kehamilannya itu.

Preeclampsia adalah keadaan seorang wanita hamil yang mengalami tekanan darah tinggi, sehingga merasakan kesakitan seperti pusing, sakit kepala, maigrain, gangguan penglihatan, nyeri perut, muka yang membengkak, kurang nafsu makan, mual bahkan muntah. Apabila terjadi kekejangan sebagai kesan tekanan darah tinggi maka disebut Eclamsia.

Bagaimanakah tekanan darah tinggi didiagnosis?
Adalah baik sering menyemak tekanan darah anda.Tekanan darah diukur dengan meletakkan alat tekanan darah sekitar lengan anda, Doktor anda kemudiannya akan mengukur tekanan darah anda pada lebih daripada sekali untuk melihat jika anda mempunyai tekanan darah tinggi. Pada masa kini juga mudah didapati alat tekanan darah tinggi digital yang boleh dilakukan dirumah sendiri.

Cara Menggunakan home blood pressure dengan betul

Untuk mendapatkan bacaan home blood pressure cuba lihat video dibawah.
Nombor disebalik ukuran tekanan darah tinggi

Tekanan darah sebenarnya adalah dua ukuran-ukuran, dipisahkan oleh satu slash apabila ditulis, seperti 120/80. Anda mungkin juga mendengar seseorang mengatakan satu tekanan darah ialah "120 per 80."

Penting bagi kita mengetahui nombor-nombor tekanan darah. Jika tekanan darah anda normal anda boleh bekerja seperti biasa tetapi Jika tekanan darah anda terlalu tinggi, anda perlu mendapatkan rawatan untuk mengelakkan kerosakan untuk organ-organ badan anda.

Nombor-nombor tekanan darah termasuk sistolik (systolic) dan diastolik (diastolic). Nombor pertama ialah tekanan darah sistolik. Tekanan darah sistolik ialah tekanan apabila degupan jantung ketika mengepam darah. Bilangan kedua ialah tekanan darah diastolik.Tekanan darah diastolik ialah tekanan apabila jantung berada di rehat antara rentak

Satu tekanan darah normal ialah kurang daripada 120/80. Tekanan darah tinggi ialah 140/90 atau lebih tinggi. Jika tekanan darah anda ialah antara 120/80 dan 140/90, anda miliki apa dipanggil "prehypertension," yang mana bererti bahawa jika anda tidak mengambil langkah-langkah penting, tekanan darah anda boleh menjadi tekanan darah tinggi.

Kategori-kategori Untuk Tekanan Darah bagi Orang-orang Dewasa (dalam mmHg, atau millimeter raksa)
Atas dari 120/80 mmHg boleh meningkatkan risiko anda mendapat TDT, dan peningkatan tahap tekanan darah juga menyebabkan tahap risiko anda mendapat darah tinggi. "Prehypertension" bererti anda berkemungkinan boleh mengidap darah tinggi melainkan anda mengambil langkah-langkah untuk menghalang ia.

Jika anda mendapatkan rawatan untuk darah tinggi dan mempunyai bacaan-bacaan ulangan dalam julat normal, tekanan darah anda dapat dikawal. Bagaimanapun, jika anda masih dalam bacaan darah tinggi. Anda perlu pergi berjumpa dengan doktor anda dan kekal mendapatkan rawatan untuk mengawal tekanan darah anda.

Tekanan systolic dan diastolic mungkin tidak berada di dalam kategori tekanan darah sama. Kemungkinan anda akan mendapat pelbagai kategori dalam tekanan darah anda. Sebagai contoh, jika sistolik number adalah 120 dan diastolic anda bernombor 95 (120/95), anda berada dalam Tekanan Darah Tinggi Peringkat 1. Sekiranya nombor sistolik anda 160 dan diastolic anda 80, anda berada pada Tekanan Darah Tinggi Peringkat 2. Jika anda mempunyai sistolik 120 dan diastolic bernombor 95, anda berada pada Tekanan Darah Tinggi peringkat 1.

Jika anda mempunyai kencing manis (diabetes) atau penyakit buah pinggang yang kronik, Tekanan Darah tinggi anda mungkin 130/80 mmHg atau lebih tinggi. Tekanan Darah Tinggi juga boleh berlaku pada kanak-kanak dan remaja.

Berapa kerap sepatutnya anda yang mempunyai tekanan darah diperiksa?
Selepas umur 18, anda perlu menyemak sekiranya anda mempunyai tekanan darah sekurang-kurangnya sekali setiap 2 tahun. Anda perlu membuat pemeriksaan lebih kerap jika anda telah mendapat tekanan darah tinggi pada masa lalu.

Masalah-masalah atau penyakit yang berpunca tekanan darah tinggi
Kedua-dua tekanan darah tinggi dan prehypertension merosakkan urat darah anda. Ini bergilir-gilir meningkatkan risiko strok anda, kegagalan buah pinggang, penyakit jantung dan serangan jantung.

Ini bermakna tekanan darah akan turun dan naik mengikut denyutan jantung.

Ini menyebabkan tekanan darah mengandungi dua nilai iaitu sistolik yang tinggi dan diastolik yang rendah, contohnya 120/80 milimeter (mm) merkuri (Hg).
Tekanan darah juga berubah dari masa ke semasa sepanjang hari disebabkan emosi dan keadaan tubuh badan kita. Sebagai contoh, tekanan naik semasa bersukan dan tekanan turun sewaktu tidur.

Tiga jenis hormon dari kelenjar adrenal iaitu adrenaline, noradrenaline dan aldosterone turut mempengaruhi tekanan darah. Rangkaian urat saraf dan hormon tadi mempengaruhi tekanan darah di dalam tubuh kita.

Faktor-faktor penyebab tekanan darah tinggi
Beberapa faktor dapat dikenali mempunyai kaitan dengan Primanory ypertension seperti tabiat pemakanan, aktiviti fizikal dan juga keadaan persekitaran. Fakta lain seperti kandungan garam dan lemak yang tinggi di dalam diet, obesiti dan kegemukan, kurang senaman serta kurang memakan sayur dan buah- uahan yang mengandungi nilai potassium yang tinggi. Selain itu, faktor genetik juga dilihat memainkan peranan penting.

Darah tinggi juga boleh disebabkan oleh penyakit-penyakit lain dan ini dinamakan “secondary hypertension” yang membabitkan lima peratus dari jumlah kes. Penyakit-penyakit tersebut ialah kegagalan fungsi buah pinggang (kidney failure), penyempitan pembuluh darah ke buah pinggang, tumor di kelenjar adrenal dan penyempitan pembuluh darah besar aorta.

Penyempitan pembuluh darah ini kadang kala dapat dirawat dengan pembedahan dan boleh menyembuhkan tekanan darah tinggi.

Selain itu, sesetengah jenis ubat juga boleh menyebabkan darah tinggi seperti steroid, cyclosporine, anti-depressant (kemurungan) dan ubat untuk sakit sendi dan tulang jenis NSAID (ubat antikeradangan bukan jenis steroid).

Kesimpulannya faktor risiko yang menyebabkan Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi adalah:
• Cara hidup tidak aktif
• Umur melebihi 35 tahun
• Merokok
• Kegemukan
• Paras kolesterol tinggi
• Sejarah keluarga
• Pengambilan alkohol yang berlebihan
• Pengambilan garam yang tinggi

Simptom atau petanda darah tinggi
Darah tinggi pada peringkat awal tidak memberi sebarang petanda dan kadangkala tidak dapat dikesan hingga bertahun lamanya. Kadangkala, pesakit akan mengalami sakit kepala tetapi biasanya darah tinggi dikesan semasa pemeriksaan rutin.

Selalu juga tanda pertama darah tinggi ialah apabila pesakit menghidap komplikasi seperti strok, serangan jantung, lemah jantung atau masalah buah pinggang.

Kadang kala pesakit datang ke hospital dalam keadaan krisis dan tekanan darah melebihi 200/120 mm Hg. Tekanan darah yang tinggi sebegini boleh menyebabkan sakit dada, sesak nafas, sakit kepala, maigrain berpanjangan, gangguan penglihatan, muntah-muntah dan juga sawan.

Pengidap Hypertensi/Darah Tinggi kebanyakkannya tidak mengalami sebarang gejala kadang-kadang seseorang itu hanya mengalami gejala yang tidak spesifik seperti sakit kepala atau pening kepala. Sakit kepala boleh berlaku dalam kes Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi. Selalunya ianya berlaku di waktu pagi, bahagian belakang kepala dan rasa berdenyut (bergantung kepada tahap keterukan Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi)

Sebaliknya pula, pesakit yang lebih muda mengalami tekanan sistolik melebihi 140 mm Hg dan tekanan diastolik juga melebihi 90 mm Hg.

Di kalangan pesakit yang datang ke klinik atau hospital dan dikatakan mengidap darah tinggi, lebih kurang 20 peratus daripada mereka mempunyai tekanan darah yang normal apabila diperiksa sendiri di rumah.

Golongan ini dinamakan ‘white coat hypertension’ (hipertensi kot putih). Biasanya doktor akan menggunakan alat pemantauan automatik yang boleh digunakan di rumah selama 24 jam untuk mengesan golongan ini (24 hours ambulatory blood pressure monitoring).

Di kalangan pesakit darah tinggi, ada juga yang tekanan darahnya tidak menurun sewaktu tidur dan kumpulan ini digelarkan ‘non dippers’. Golongan ini didapati menghadapi kadar komplikasi yang lebih tinggi. Ada kajian yang mengatakan bahawa ‘non dippers’ ini disebabkan terlalu banyak kandungan garam (sodium) di dalam darah dan rawatan untuk mengurangkan garam boleh menukar non dippers kepada “nocturnal dippers.”

Komplikasi (Kesan buruk) akibat darah tinggi

Tekanan darah yang tinggi akan mengakibatkan bebanan kepada organ-organ dalam badan dan boleh menyebabkan kerosakan. Diantara komplikasi/kesan akibat penyakit Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi adalah seperti:
• Otak - Serangan Stroke/Angin Ahmar atau Stroke ringan dan sementara (Transient Ischaemic Attack)

• Penyakit jantung seperti
- Coronary Heart Disease
- Congestive Heart Failure
- Left Ventricular Hypertrophy

• Komplikasi pada mata
- Perdarahan dan kerosakan kepada kawasan yang sensitif dalam mata
- Keadaan yang dikenali sebagai Hypertensive Retinopathy


• Komplikasi pada buah pinggang
- Kegagalan fungsi buah pinggang (paras serum kreatinin tinggi,
Microalbuminuria, Proteinuria).

• Peripheral vascular disease seperti
- Aneurysm
- Kehilangan satu atau lebih denyut nadi
Rawatan sekiranya anda mempunyai darah tinggi
Rawatan bermula dengan anda perlu melakukan perubahan gaya hidup anda untuk membantu mengurangkan tekanan darah anda dan mengurangkan risiko anda penyakit jantung. Jika perubahan ini tidak berjaya, anda boleh juga perlu mengambil ubat.

Sekalipun anda perlu untuk ambil ubat, membuat beberapa perubahan dalam gaya hidup anda dapat menolong mengurangkan bilangan ubat anda perlu ambil.

Kategori tekanan darah normal/optima
• Galakkan amalan Gaya Hidup Sihat .
• Dapatkan nasihat untuk berhenti merokok, pemakanan sihat dan aktiviti fizikal yang bersesuaian.

Pra Hypertensi
• Amalkan gaya hidup sihat
• Dapatkan nasihat untuk berhenti merokok, pemakanan dan aktiviti fizikal yang
bersesuaian.
• Periksa semula tekanan darah anda dalam masa setahun

Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi Peringkat 1
• Rawatan tanpa ubatan adalah rawatan utama
• Anda perlu mengubahsuai gaya hidup
• Amalkan pemakanan sihat
o Kurangkan pengambilan garam dan kolesterol dalam makanan
• Lakukan aktiviti fizikal yang teratur
• Kurangkan berat badan jika berlebihan
• Atasi tekanan secara berkesan
• Berhenti merokok
• Periksa semula tekanan darah anda mengesahkan tiada Hypertensi/Tekanan DarahTinggi
• Jika anda disahkan mengidap Hypertensive/Darah Tinggi, sila ikut nasihat yang
diarahkan
• Dapatkan keterangan lanjut berkaitan Hypertesion/Tekanan darah tinggi

Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi Peringkat 2
Gabungan rawatan tanpa ubatan beserta pemberian ubatan diperlukan bagi merawat
Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi Peringkat 2
• Amalkan gaya hidup sihat
• Berhenti merokok
• Mematuhi pengambilan ubat dan rawatan susulan
• Prevent and treat complications early
• Pengesanan komplikasi terutamanya :
o Jantung
o Ginjal
o Mata
• Dapatkan keterangan lanjut berkaitan Hypertesion/Tekanan darah tinggi

Melakukan Perubahan Dalam Gaya Hidup• Jangan hisap rokok atau menggunakan mana-mana produk tembakau.
• Kurangkan berat badan jika anda terlalu gemuk.
• Selalu bersenam.
• Menghadkan natrium (sodium) anda, alkohol dan pengambilan kafein.
• Cuba teknik-teknik bertenang atau biomaklumatbalik.
• Makan satu diet yang sihat yang termasuk banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dan adalah kurang dalam lemak.

Bagaimanakah produk tembakau menjejaskan tekanan darah?
Nikotin dalam batang rokok dan produk tembakau lain menyebabkan urat darah anda akan mengecil (menjerut) dan jantung anda berdegup lebih cepat, yang buat sementara waktu meningkatkan tekanan darah anda. Jika anda berhenti merokok, risiko untuk anda mendapat penyakit jantung dan serangan jantung lebih rendah., serta membantu mengurangkan tekanan darah anda.

Apa mengenai kehilangan berat badan dan bersenam?
Jika anda gemuk tambun, hilang berat badan biasanya membantu tekanan darah lebih rendah. Latihan teratur ialah satu cara baik untuk mengurangkan berat badan. Dengan sendirinya ia akan mengurangkan tekanan darah tinggi anda.

Adakah natrium/garam (sodium) sebenarnya tidak dibenarkan?
Bukan semua orang terjejas oleh natrium, tetapi natrium boleh menyebabkan tekanan darah meningkat dalam sesetengah orang. Kebanyakan rakyat Malaysia dengan tekanan keluarga yang sihat harus menghadkan natrium dalam diet mereka untuk 2,300 mg setiap hari. Bagi mereka yang berumur dan lebih tua dan mereka yang mempunyai sejarah tekanan darah tinggi harus menghadkan natrium dalam diet mereka untuk 1,500 mg setiap hari. Doktor anda boleh memberitahu anda untuk had penggunaan natrium anda malah lebih.

Tidak menambah garam untuk makanan anda. Memeriksa label-label makanan yang mempunyai natrium. Manakala sesetengah makanan nyata mempunyai banyak natrium, seperti kerepek ubi kentang, ajinomoto atau monosodium glutamate (MSG) anda menyedari berapa natrium berada dalam makanan seperti roti, sayur-sayuran bertin, sup dan keju. Juga berjaga-jaga yang beberapa ubat-ubatan mengandungi natrium.

Adakah saya perlu berhenti minum minuman keras sekali?Dalam sesetengah orang, alkohol menyebabkan kenaikan agak banyak dalam tekanan darah. Pada diri orang lain, ia tidak. Jika anda suka minuman keras, anda perlu menghadkan ia untuk tidak lebih daripada 1 minuman setiap hari untuk wanita atau 2 minuman setiap hari untuk lelaki. Satu minuman ialah satu tin bir, satu gelas wain (4-5 auns.), atau 1 menembak (penyukat arak) minuman keras. Jika tekanan darah anda bertambah dengan alkohol, jalan terbaik ialah untuk tidak minum mana-mana alkohol.

Adakah tekanan menjejaskan tekanan darah saya?
Tekanan mungkin menjejaskan tekanan darah. Bagi bantuan memerangi tekanan perasaan, cuba teknik-teknik bertenang atau biomaklumatbalik. Ia dapat bekerja paling baik apabila digunakan sekurang-kurangnya sekali sehari. Meminta doktor keluarga anda untuk nasihat.

Rawatan menggunakan ubat-ubatan

Terdapat pelbagai jenis ubat yang digunakan untuk mengawal tekanan darah. Biasanya doktor memilih ubat mengikut keadaan dan faktor-faktor kesihatan lain yang terdapat pada pesakit. Contohnya di kalangan pesakit yang berumur 65 tahun ke atas dan menghidap hipertensi sistolik, ubat yang paling berkesan adalah dari kumpulan diuretic dan di kalangan pesakit diabetes pilihan pertama adalah angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitors atau angiotensin receptor blocker.

Banyak jenis-jenis ubat yang berbeza biasa boleh merawat tekanan darah tinggi. Ini telah dipanggil ubat-ubat antihipertensi. Berikut adalah jenis-jenis ubat antihipertensi

Jenis-jenis ubat-ubat antihipertensi
• Diuretik - Dadah ini membantu badan anda menghapuskan natrium tambahan dan bendalir supaya urat darah anda tidak perlu mengadakan terlalu banyak cair.
• Pengepung beta - Dadah ini menghalang kesan-kesan adrenalin.
• Pengepung Alpha - Dadah ini membantu urat darah anda terus terbuka.
• Perencat ACE - Dadah ini menghalang urat darah anda dari mengecil (jerut) dengan membuat penurunan berapa angiotensin II badan anda. Angiotensin II ialah satu bahan kimia yang mengecilkan (jerut) urat darah (membuat mereka lebih sempit).
• ARBs - Dadah ini berkerja dengan menyekat kesan angiotensin II pada sel-sel
• Pengepung saluran kalsium - Dadah ini membantu mencegah darah anda bergerak dari jerutan dengan menyekat kalsium (vessels from constricting by blocking calcium) daripada memasuki sel-sel anda.
• Gabungan-gabungan - Dadah ini menggabungkan dua ubat-ubatan, seperti perencat ACE atau satu penghalang beta campur satu diuretik.

Matlamat rawatan ialah untuk mengurangkan tekanan darah anda dengan ubat yang mudah untuk di ambil untuk tahap-tahap normal dan mempunyai beberapa jenis lagi, jika mana-mana ubat mempunyai kesan-kesan sampingan.

Jika tekanan darah anda hanya boleh dikekang dengan ubat, anda akan memerlukan untuk ambil ubat untuk yang lain hidup anda. Anda mungkin perlu untuk ambil lebih daripada satu ubat bagi membantu mengawal tekanan darah anda. Jangan menghentikan mengambil ubat tanpa memberitahu dengan doktor keluarga anda atau anda mungkin meningkat risiko memiliki anda mendapat sakit jantung atau serangan jantung.

Pengubatan tekanan darah tinggi biasanya dikombinasikan dengan beberapa ubat lain antaranya

- Diuretic {Tablet Hydrochlorothiazide (HCT), Lasix (Furosemide)}.
Diuretik mengurangkan kandungan garam dan air di dalam badan dengan mengeluarkan bahan ini di dalam air kencing. Dengan ini tekanan darah dapat dikurangkan.Tetapi kerana berkemungkinan potasium jua terbuang dalam cairan urine, maka pengawalan penggunaan potasium harus dilakukan.

- Beta-blockers {Atenolol (Tenorim), Capoten (Captopril)}.
Merupakan ubat yang dipakai berupaya mengawal tekanan darah melalui proses memperlambat kerja jantung dan memperlebar (vasodilatasi) pembuluh darah. Beta-blocker menyekat perjalanan hormon adrenaline dan noradrenaline. Ini mengurangkan kekuatan dan kelajuan denyutan jantung dan mengurangkan tekanan darah

- Calcium channel blockers {Norvasc (amlopidine), Angiotensinconverting enzyme (ACE)}.
Merupakan salah satu ubat yang biasa dipakai dalam pengawalan darah tinggi melalui proses merehatkan pembuluh darah yang juga memperlebar pembuluh darah. ACE inhibitor dan ARB menyekat enzim yang mengeluarkan angiotensin II, satu bahan yang menyebabkan saluran darah mengecut. Ubat ini mengembangkan saluran darah dan menurunkan tekanan.- Calcium channel blocker
Calcium channel blocker menyekat perjalanan kalsium ke sel di saluran darah. Ini menyebabkan saluran mengembang dan menurunkan tekanan darah.

- Alpha-blocker
Alpha-blocker menyekat isyarat saraf yang menyebabkan cengkaman saluran darah.

Jika pesakit menghidap angin ahmar atau serangan jantung, beta-blocker adalah pilihan pertama. Di kalangan pesakit dalam peringkat pertama dan tiada tanda-tanda kerosakan organ, perubahan cara hidup boleh dicuba terlebih dahulu selama enam bulan hingga setahun. Jika tekanan darah masih melebihi 140/90 mm Hg, biasanya satu jenis ubat digunakan.

Bagaimanapun di kalangan pesakit yang dalam peringkat kedua, kadangkala doktor memulakan dengan dua jenis ubat dengan serentak. Terdapat ubat moden di mana dua jenis ubat disatukan di dalam satu pil dan ini menyenangkan pesakit dan menggalakkan mereka kekal memakan ubat setiap hari. Di dalam pemilihan ubat, kos juga menjadi faktor yang perlu dipertimbangkan.

Kemungkinan kesan-kesan sampingan ubat tekanan darah tinggi

Ubat lain mempunyai kesan-kesan sampingan berlainan untuk setiap orang. Kesan-kesan sampingan ubat-ubat antihipertensi boleh termasuk rasa pening apabila anda bangun selepas berbaring atau duduk, merendahkan paras kalium dalam darah anda, masalah-masalah tidur, kelalian, mulut kering, sakit kepala, mengembung, sembelit dan kemelesetan. Dalam lelaki, beberapa ubat-ubat antihipertensi boleh menyebabkan masalah-masalah dengan batin.

Bercakap dengan doktor keluarga anda tentang sebarang perubahan anda perhatikan. Jika satu ubat tidak bekerja untuk anda atau menyebabkan kesan-kesan sampingan, anda mempunyai pilihan lain. Biarkan doktor anda membantu mencari ubat yang betul untuk anda.

Rawatan jangka panjang

Pesakit yang menghidap tekanan darah tinggi biasanya menjalani rawatan seumur hidup dan selalunya berjumpa doktor antara satu hingga tiga bulan sekali.

Di kalangan pesakit yang tekanannya tidak terkawal atau menghidapi masalah perubatan seperti sakit jantung, strok atau kerosakan buah pinggang haruslah berjumpa doktor setiap bulan.

Ada setengah pesakit di mana tekanannya susah dikawal dan memerlukan tiga atau empat jenis ubat.

Kajian menunjukkan bahawa 50 peratus daripada pesakit memerlukan satu jenis ubat dan 30 peratus lagi memerlukan dua jenis ubat sementara bakinya pula memerlukan tiga atau empat jenis ubat untuk mengawal tekanan darah mereka.
Kajian juga menunjukkan bahawa 30 peratus daripada pesakit mempunyai tekanan darah tidak terkawal.

Faktor pertama tekanan tidak terkawal adalah disebabkan ubat yang tidak mencukupi disebabkan pesakit tidak memakan ubat yang diberikan.
Ada kajian yang menunjukkan 50 peratus daripada pesakit berhenti makan ubat dan tidak berjumpa doktor dalam jangka masa setahun selepas bermulanya rawatan.

Hakikat ini boleh difahami kerana penyakit darah tinggi selalunya tidak mendatangkan apa-apa gangguan dan ubat yang dimakan kadangkala menyebabkan kesan sampingan yang mengganggu kehidupan harian pesakit. Tetapi, adalah sangat penting ubat dan rawatan diteruskan memandangkan penyakit-penyakit yang serius yang boleh terjadi akibat tekanan darah tinggi yang tidak dikawal.

Diet makanan untuk pesakit darah tinggi
Makanan Untuk Menurunkan Tekanan Darah
1. Susu Skim

Susu skim memberikan kalsium dan vitamin D, dua nutrien yang bekerja sebagai kumpulan untuk membantu menurunkan tekanan darah sampai sekitar 3 – 10%. Walaupun ia kelihatan menurun dalam peratus yang rendah, namun ia dapat menurunkan risiko penyakit jantung sehingga 15%

2. Bayam
Biji bunga matahari yang tidak diberi garam, kacang-kacangan seperti kacang
hitam, navy, lima, pinto, kacang merah

Bayam, biji bunga matahari yang tidak mengandungi garam, dan kacang-kacangan yang dikeringkan (bean) kaya dengan magnesium, kandungannya merupakan kunci untuk menurunkan dan menjaga tekanan darah yang sihat. Makanan-makanan ini juga memberikan banyak potassium, nutrient utama dalam mencegah tekanan darah tinggi.

3. Kentang baker, pisang, kedelai.

Ketiga makanan ini kaya dengan potassium. Kadar darah potassium berkait rapat dengan kandungan natrium (sodium). Jika potassium rendah, tubuh mempertahankan natrium (sodium). Terlalu banyak natrium (sodium) menaikkan tekanan darah. Jika potassium tinggi, tubuh mengeluarkan sodium. Mengkonsumsi makanan tinggi potassium penting untuk menjaga keseimbangan kesihatan ke dua-dua mineral ini dan diperluas dengan menjaga tekanan darah agar tidak tinggi.

Catatan :
Jangan minum suplemen potassium kecuali jika diarahkan oleh doktor. Terlalu banyak potassium dapat mengganggu keseimbangan dan boleh menimbulkan akibat serius, bahkan mengancam jiwa.

4. Coklat
Hitam

Makan sekitar 30 kalori atau kurang dari ½ ons coklat hitam, dikaitkan dengan menurunkan tekanan darah tanpa menaikkan berat badan atau kesan buruk lainnya, begitu menurut sebuah kajian yang diterbitkan dalam Journal of the American Medical Association edisi 4 Juli 2007.

Makanan yang perlu dielakkan

1. Garam / Natrium
Garam yang berlebihan boleh meningkatkan tekanan darah. Elakkan daripada mengambil garam melebihi 6 gm dalam sehari. (bersamaan 2 gm natrium atau 1 sudu teh dalam sehari) Setiap makanan mengandungi kandungan garam yang berbeza. Sila rujuk jadual berikut:

Berat badan
Jadual Kandungan Garam dalam Makanan


Menambah Perisa Dalam Makanan
Gunakan rempah-ratus, herba, bawang putih, bawang merah dalam masakan anda. Gunakan perahan jus limau untuk menggantikan garam dalam masakan.
Makan lebih makanan yang segar dan semulajadi.

Makanan masyarakat Malaysia yang perlu di elakkan (risiko meningkatkan tekanan darah tinggi anda)

1. Nasi beriani/ Nasi Lemak/Nasi goring/Nasi ayam
2. Mee kari/ Meehoon goreng/ Kuey teow Goreng
3. Roti canai/ telur/Murtabak
4. Masak rendang/ Masak goreng-goreng/ Kari santan/ Ikan masin
5. Kuih bergoreng
6. Nescafe

Makanan masyarakat Malaysia yang digalakkan
1. Peria
2. Propolis
3. Bunga rosell
4. pegaga
5. Nasi putih
6. Asam laksa Mee/Meehoon Sup/ Mee rebus
7. Capati tanpa ghee/ Tosai
8. Masak tomyam/ Ayam bakar/ Ikan kukus/ asam pedas/ masak tomato
9. Sandwich/ Apam tanpa kelapa/ Popia basah (tanpa udang/telur)
10. Kuih kukus tanpa santan
11. Buah-buah segar

Digalakan juga memakan buah epal, buah pair, labu, omega-3 (biasanya terdapat dalam ikan salmon), buncis, oat dan juga menjalani berbekam

Koleksi Petua Merawat Penyakit Darah Tinggi

Petua 1: Ambil seikat daun kucai. Tumbuk limat dan perah sehingga mengeluarkan air. Minum air tersebut setiap pagi selama sebulan. InsyaAllah penyakit darah tinggi akan reda.

Petua 2: Perahkan buah mengkudu masak dan ambil airnya dan tapis. Minumlah di waktu pagi sebelum memakan sesuatu . Buatlah selama seminggu berturut-turut.

Petua 3: Ambil 2 biji epal hijau, buang kulitnya dan hiris nipis-nipis. Rebus dengan dua cawan air sehingga empuk. Biarkan sehingga sejuk dan tapiskan airnya. Minumlah 2 kali sehari. Amalkan selalu walaupun tekanan darah tinggi anda sudah menurun.

Petua 4: Ambil beberapa batang serai yang telah diketuk, rebus bersama 4 mangkuk air dan renehkan sehingga air rebusan menjadi semangkuk. Amalkan meminum air rebusan serai 2 kali sehari. Penyakit darah tinggi akan turun.

Petua 5: Ambil 3 biji pisang kelat yang masak, diramas dengan kulitnya sekali dam ambil airnya dibuat minum.

Petua 6: Ambil air kelapa muda segelas, dibubuh sedikit kopi dan sebuku garam jantan, kacau dan minum. Buat 2 kali seminggu.


Penurunan Berat Badan - Kekal Sihat Dan Cergas

Penurunan berat badan terbukti dapat menurunkan tekanan darah bagi individu yang berlebihan berat badan. Anda perlu mengawal pengambilan makanan anda berdasarkan Panduan Pemakanan Untuk Penurunan Berat Badan. Lakukan senaman secara teratur.

Senaman boleh membantu mengurangkan risiko
1. Ia memperkuat dan meningkatkan keupayaan otot-otot jantung serta mengurangkan bebanan pada jantung anda.
2. Ia menambah penerokaan pembuluh-pembuluh darah dan seterusnya meningkatkan kemasukan oksigen ke dalam otot-otot jantung.
3. Ia meningkatkan paras kolesterol pelindung yang dikenali sebagai ‘high density lipo’ proteins (HDL).
4. Ia membantu mengawal berat badan dengan membakar kalori yang ada.
Ia menugurangkan tekanan darah bagi mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi.
5. Ia mengurangkan ketegangan yang disebabkan oleh tekanan perasaan.
6. Ia membantu anda tidur dengan nyenyak.

Bagaimana Hendak BersenamJadikan senaman sebagai amalan hidup anda. Senaman perlu dibuat mengikut kehendak dan kesenangan anda. Bila melakukan senaman, jarakkan sekurang-kurangnya tiga kali seminggu, untuk sekurang-kurangnya 20 minit setiap kali.
Senaman yang tidak berkala tidak memberi apa-apa manfaat.

Panaskan badan dengan melakukan regangan sekurang-kurangnya 5 minit sebelum sessi senaman dan sejukkan badan melalui regangan selepas aktiviti senaman. Senaman hendaklah bersungguh-sungguh tetapi tidaklah memudaratkan. Kemantapan senaman seharusnya boleh menggerakkan denyutan nadi anda lebih kurang 120-150 denyutan seminit.

Mulakan program senaman anda perlahan-lahan dan kemudian tingkatkannya dari masa ke masa.

Jenis-jenis Senaman

1. Senamrobik
Ia menguatkan ketahanan fizikal dan jantung.
Mengekalkan aktiviti kumpulan otot-otot besar boleh menambah keperluan oksigen di dalam badan. Ini melatih jantung, paru-paru dan otot-otot untuk menjadi lebih cergas.

2. Kalestenik
Ia memperbaiki kelembutan atau kelenturan sendi dan otot. Ia melonggarkan otot-otot dan menyediakan badan untuk aktiviti senamrobik. Ia membantu mengelakkan dari pening dan sakit-sakit otot selepas senamrobik. Contohnya: regangan dan tai-chi.

Senaman janganlah disalah tafsirkan sebagai sukan untuk pertandingan. Oleh itu, ianya hendaklan dilakukan mengikut keupayaan seseorang individu supaya ianya menjadi cergas. Dan, pilihlah jenis senaman yang dapat memberi keseronokan pada anda dan boleh dijadikan sebagai sebahagian dari kehidupan seharian anda.

Patuhilah Syarat-syarat BersenamLakukan senaman dengan betul bagi mengelakkan kecederaan.
Jangan bersenam ketika sakit atau cedera.

Pastikan anda memanaskan badan sebelum bersenam dan menyejukkannya selepas bersenam.

Pakailah pakaian yang selesa dan tidak terlampau ketat.
Gunakan kasut yang sesuai dengan lapisan tapak yang cukup apabila berjalan, berjogging atau berlari.


Bantuan dari masyarakat sekeliling, kawan dan keluarga.

Orang-orang disekeliling anda yang menhidapi tekanan darah tinggi memainkan peranan penting dalam proses menurunkan tekanan darah atau mengawal tahap tekanan darah tinggi.

Bantuan yang diperlukan adalah seperti:

1. Lawatan anda ke rumah pengidap darah tinggi – tidak membawa sebarang makanan yang mempunyai unsur-unsur yang boleh meningkatkan darah tinggi seperti makanan berlemak, daging merah atau berminyak dan mengandungi kolestrol yang tinggi.
2. Mengurangkan tekanan perasaan – tidak membuatkan pesakit stress dengan isu-isu yang dibawa. Anda juga diingatkan supaya lebih bersopan sekiranya melawat pesakit darah tinggi bukan sahaja kepada pesakit tetapi juga kepada pesakit yang baring dikatil bersebelahan. Sembanglah dengan nada yang perlahan dan berada terlalu lama bersama pesakit supaya tidak mengganggu rehat pesakit atau pesakit disebelah.
3. Beri sokongan aktiviti senaman sama ada membelikan alat senaman atau memberikan ruang masa kepada pengidap agar boleh melakukan aktiviti senaman.
4. Korbankan selera anda. Jika isteri anda adalah pengidap darah tinggi. Korbankanlah sedikit selera anda terutama penggunaan garam, makanan berlemak atau berminyak. Berikan sokongan kepada pengidap dalam diet makanan yang sihat.
5. Sentiasa memberikan peringatan kepada pengidap tentang makanan yang boleh meningkatkan tekanan darah tinggi sekiranya ingin makan diluar rumah atau membeli juadah diluar.

Rujukan

http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/Hbp/HBP_WhatIs.html

http://video.answers.com/

http://sihatselalu.com/2010/02/bersenam-membuatkan-jantung-cergas-dan-jantung-sihat/

http://www.infopenyakit.com/2008/01/penyakit-darah-tinggi-hipertensi.html

https://www.facebook.com/ePetua
eksaiklopedia Petua  Melayu Lama

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0224&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_02.htm
Dsbg.. dibenarkan untuk share dgn syarat sila paparkan nama blog saya di rujukan kajian anda. TQ.

2 comments:

 1. thank you for the good information
  haryati hidayah
  https://sapusapusihat.com/

  ReplyDelete
 2. thank you for the good information
  haryati hidayah
  https://sapusapusihat.com/

  ReplyDelete