Itu saya

Itu saya
Aku sayang negaraku. Tanah air ku. Agamaku. Bangsaku & keluargaku.

Mari faham isi AL-QURAN..

Mari sama-sama kita dengar tafsir AL-QURAN semoga hati kita lembut dan dapat hidaya

CLICK |> FOR THE NEXT SURAH.

Saturday, December 10, 2016

Travelog ke MAHA melalui Pengangkutan Awam

Dah beberapa hari aku ke MAHA.   Sempena aku di cutikan pada bulan 12 ini.    Aku mengambil kesempatan ke MAHA.   Sebenarnya aku menghadiri interview di Shah Alam.   Mengikut cadangannya aku akan menaiki pengangkutan  awam utk ke MAHA. jadi perjalanan  aku pada hari itu dari Shah Alam -  KL - Serdang (MAHA).

Perjalanan aku bermula dari KLCC pada pukul 4.00 petang, menaiki Train LRT Gombak - Kelana Jaya. 

Dari KLCC ke KL Central  kemudian aku terus menuju ke Komuter.   

Menggunakan kad Touch n Go aku turun ke Platform 6.  

Dari platfom 6 sebenarnya kita boleh tunggu komuter dari mana-mana arah untuk sampai ke komuter Serdang.   Aku sampai kat platform 6 dalam kul 4.19 petang manakala di papan informasi komuter dijangka sampai dalam pukul 4.43 petang. 


Tepat masanya  komuter bergerak keluar dari kl central.   Sebab aku perempuan  jadi aku naik koch wanita.   Senang dan selamat.  Terima kasih lah kepada menteri yang mengilhamkan koch wanita ni.  Perjalanan gakdelah lama sangat aku melintasi 4 destinasi Mid Velly,  Seputeh,  Salak Selatan, Bandar Tasik Selatan dan akhirnya Serdang. Turun di  komuter Serdang.  



Sampai Komuter Serdang,  terus keluar.   Kita akan nampak tanda arah untuk ke shuttle.

Kalau tak jumpa tanda arah just keluar skit dari stesyen serdang tu ke kiri..

Cari flyover dan naik ke atas.   


Dari atas tu dah bole nampak bas shuttle.   Turun ikut flow..  Ambik shuttle yang ada stiker ke MAHA.


Aka dapat shuttle dalam kul 5.13pm.  Kira-kira takde lah lama sangat dari masa komuter bergerak sehingga aku dapat shuttle ni kira-kira 30 minit perjalanan.  Shuttle gerak dalam kul 5.18petang.  Kebetulan time kerja, jalan lancar semua... Bas akan bergerak agak jauh juga tetapi perjalanan agak lancar, dalam kul 5.36petang telah sampai ke destinasi.  Bas akan turun di satu tapak parking bas dan kita akan menapak skit untuk ke atas kira-kira dalam 700 meter dari Bas berhenti.


Destinasi pertama yang akan jumpa adalah Istana Fama.  Masuk Istana Fama ni, anda akan jumpa banyak booth jualan pokok.  Jika berhasrat untuk beli pokok tetapi masih ingin berjalan jauh, maka saya nasihatkan agar pengunjung untuk naik dulu ke booth di atas.  




Kalau tak anda akan menjinjit pokok tu sepanjang masa.  Sebenarnya MAHA ini terlalu besar, aku mengambil masa 3 hari untuk round semua tempat.  Anda boleh menaiki tram untuk ke satu-satu destinasi...
kalau tidak anda akan penat berjalan.  Sungguh... penat wooo... apatah lagi perjalanan tu berbukit dan ada masanya kena turun tangga, naik tangga... tapi aku lagi prefer jalan kaki dari naik tram sebab malas nak beratur dan menunggu.

Aku galakkan penggunjung naik ke bangunan atas.  Masuk ke Blok A dan seterusnya.  Booth kat atas banyak produk makanan.  


Dan banyak tester juga... hahaha... itu yang aku suka.  Boleh test makanan.  Ada susu, ada paket-paket2 sejuk beku.  Hatta kat atas ni ada booth jual ikan segar dengan harga RM5.  Wow..  

Kalau nak makan ada dua destinasi bleh pergi.. Kat Blok D, kat Empire Makanan kat situ ada gerai2 makanan dan boleh juga ke Kampung Mak Cun kat situ pun ada tempat makan dalam bentuk gerai2 kecil.  Memang best.


Selain tu kalau nak tengok upin-ipin, dari Kampung Mak Cun tu boleh turun lagi ke sebelahnya.  Ada kemah besar... nak masuk tu kena beratur.. kena bayar kot... Aku tak masuk.. sebab malas nak beratur... kuii... kuii... kuii..

Ada lagi sebenarnya, bahagian binatang-binatang... ada Lembu Sado...




Kemudian lengkaplah aku dah pusing semuanya.  Kuii.. kuii.. kuii...

Nasihat aku, kalau korang datang sini,, tak payah nak pakai high heel.  Pakai sandle atau kasut sukan je...  pakai kasut flate.. jangan nak jongket-jongket.. sakit kaki oo nak jalan... jauh mehhh...  Pastu.. Kalau rasa nak membeli belah, bawalah troli yang boleh travel tu dan paling penting bawalah botol air utk minum.  Kalau bawa anak kecik, lebih baik bawak troli budak tu... siap semua keperluan terutamanya pempess.. dan sebagai muslim, bawalah telekung bagi yang perempuan... ada disediakan surau di bahagian atas Blok2 tu.

Terbaiklah MAHA!!

1 comment:

  1. Wow, absolutely fantastic blog. I am very glad to have such useful information. Thanks. For more information visit legal herbal empire for sale

    ReplyDelete