Itu saya

Itu saya
Aku sayang negaraku. Tanah air ku. Agamaku. Bangsaku & keluargaku.

Mari faham isi AL-QURAN..

Mari sama-sama kita dengar tafsir AL-QURAN semoga hati kita lembut dan dapat hidaya

CLICK |> FOR THE NEXT SURAH.

Friday, January 15, 2010

Gerhana dalam satu bulan! Sungguh mengujakan!

Pada hari Jumaat, 1 Januari 2010 bersamaan 15 Muharam 1431H yang lepas kita diberitakan satu fenomena gerhana bulan separa berlaku bermula jam 1.00 pagi hingga 6.00 pagi waktu tempatan. Ia bermula dengan fasa penumbra jam 1.17pagi dan mencapai tahap gerhana maksimum pada jam 3.24pagi.

Hari ini Jumaat, 15 Januari 2010 bersamaan 29 Muharam 1431H pula diberitakan satu fenomena gerhana matahari akan berlaku bermula pula bermula pada pukul 3.00petang sehingga pukul 5.40petang menurut Laman web ANGKASA.

Ia sungguh mengujakan aku, kedua-dua gerhana ini berlaku pada bulan yang sama iaitu bulan Januari di kelendar Masihi dan bulan Muharram kelendar Hijrah. Dan mengujakan aku juga ia berlaku pada satu bulan yang sama! Dan berlaku pada Bulan dan Matahari! Satu kaitan yang sangat rapat antara satu sama lain.

Aku memang suka bidang Astronomi, dulu aku ada teropong bintang, sayangnya rumahku dimasuki pencuri dan dia mencuri teropong bintangku. Sumpah pencuri tu buta matanya! Geram sungguh! Kalau tidak aku sudah boleh melihat fenomena2 ini lebih dekat! Petang ini aku akan cuba melihatnya live dalam broadcast ANGKASA!

Dalam bidang sains.. yang aku kutip dalam blog darmawanku yang ku olah dalam bahasa Melayu adalah seperti berikut

Gerhana matahari adalah gerhana yang terjadi apabila bulan menutupi atau menghalangi cahaya matahari yang menuju ke bumi. Di mana posisi bulan terletak diantara bumi dan matahari. terdapat beberapa jenis gerhana matahari iaitu:

Gerhana matahari
  1. - Gerhana matahari penuh apabila pada saat kejadiaan gerhana diameter bulan lebih besar daripada diameter matahari sehingga matahari boleh tertutup secar keseluruhannya.
  2. - Gerhana matahari cincin iaitu apabila terjadinya gerhana, diameter bulan lebih kecil dari diameter matahari sehingga tidak tertutup secara keseluruhan dan membentuk sebuah cincin yang melingkar
  3. - Gerhana matari separa iaitu bulan tidak menutup matahari keselruuhannya sehingga matahari kelihatan sebahagian sahaja.

Gerhana Bulan

Gerhana Bulan terjadi pada masa sebahagian atau keseluruhan permukaan buan tertutup oleh bayangan bumi. Ianya terjadi apabila bumi berada diantara matahari dan bulan pada satu garis lurus yang sama sehingga sinaran matahari terhalang oleh bumi dan menyebabkan bulan tidak kelihatan.

Gerhana bulan juga seperti matahari mempunyai beberapa jenis:

  • Gerhana bulan penuh apabila bulan tepat berada pada kawasan umbra.
  • Gerhana bulan separa iaitu apabila sebahagian permukaan bulan yang lain dilitupi bayangan bumi manakala sebahagian lagi dilitupi cahaya matahari.
  • Gerhana bulan penumbra apabila seluruh bahagian bulan berada di bahagian penumbra sehingga bulan masih kelihatan dengan warna yang suram. Ia berlaku apabila keadaan bumi yang membentuk bayangan matahari tidak menumpu pada satu titik di bulan sebaliknya hanya melekap sebagai bayangan seperti mana seseorang melintasi cahaya projektor yang dipancarkan pada whiteboard.


Gambar dari http://blogstronomy.blogspot.com/

Kadang-kadang aku rasa takut juga.. kenapa sejak akhir-akhir ini terlalu banyak gerhana? Tahun lepas sahaja hampir 6 -7 kali gerhana. Selepas gerhana 1 Januari 2010 dulu.. Berlaku gempa bumi di Haiti berukuran 7.0 skala richter dan terbaru aku terjumpa dalam internet waktu New Zealand hari ini pukul 1.35 pagi (NZDT) satu gempa telah berlaku berukuran 4.6 richter dalam http://www.geonet.org.nz/ huh.. Bumi sedang mengelepar.. Mungkinkah ada aturan faktor luar bumi juga? Bagaimana dengan gunung berapi yang membuak-buak di Mayon?Ini adalah gambaran mayon pada 1 Januari 2010

Mungkinkah fenomena kekerapan gerhana ini berlaku disebabkan oleh kejadian planet2 alam ini yang bergerak dalam satu garis lurus dikatakan akan berlaku pada 21 Disember 2012. Ia seperti satu butang reset pada komputer apabila ianya bergerak selari.


Ia agak menakutkan bila terlalu banyak fakta yang aku merepek!

Walau bagaimanapun.. sebagai seorang islam. Ini adalah satu fenomina yang Allah ini memberi kita peluang untuk menginsafi dan menghayati keindahan semesta alam yang Allah jadikan. Di mana telah diriwayatkan oleh al-Bukhari dan Muslim dari Aisyah r.a. bahawa Nabi S.A.W bersabda:Bermaksud: “Sesungguhnya matahari dan bulan adalah dua macam tanda dari tanda-tanda kekuasaan Allah. Terjadinya gerhana matahari atau bulan itu bukanlah kerana kematian seseorang atau kehidupannya. Maka jikalau kamu melihatnya, berdoalah kepada Allah, bertakbirlah, bersedekahlah serta bersembahyanglah”


"Bermaksud : Dari Aisyah r.a. berkata: “Sesungguhnya Rasulullah SAW berdiri (di masjid) pada hari terjadi gerhana matahari, lalu baginda mengadakan solat gerhana dan membaca bacaan yang panjang, kemudian ruku’ dengan ruku’ yang panjang, kemudian beliau mengangkat kepala dan mengucapkan Sami’ Allahhu Liman Hamidah, dan beliau berdiri lalu membaca bacaan yang panjang, sedang bacaan (dalam berdiri yang kedua) ini sedikit berkurang daripada bacaan yang pertama, kemudian beliau ruku’ dengan ruku’ yang panjang, sedang ruku’ ini berkurang dari ruku’ pertama, kemudian beliau sujud dengan sujud yang panjang kemudian beliau bertindak sepadan demikian (rakaat pertama) itu pada rakaat yang akhir (kedua), Selanjutnya beliau mengakhiri solatnya dengan salam, sedang gerhana matahari telah berakhir. Lalu baginda berkhutbah kepada manusia: “Pada gerhana matahari dan bulan, sesungguhnya keduanya adalah dua tanda (kebesaran) di antara tanda-tanda kebesaran Allah. Keduanya tidaklah terjadi gerhana kerana kematian seseorang pula tidaklah kerana kehidupan seseorang. Maka apabila kalian melihat keduanya (gerhana) maka bersolatlah”

ayat-ayat ini aku dapat dari blog www.fazdli.com. Aku harap dia tak kisah aku sebarkan ilmu ini. Oleh sebab itu, selain daripada kita menghayati gerhana ini kita perlulah sebaiknya melakukan solat gerhana.

Solat Sunat Gerhana atau juga dikenali sebagai solat sunat Kusuf atau Solat Khusuf merupakan solat yang didirikan sewaktu terjadi gerhana bulan atau matahari. Solat sunat gerhana matahari dalam istilah arabnya : Solat Sunat Kusuf. Solat sunat gerhana bulan dalam istilah arabnya : Solat Sunat Khusuf.

Kusuf dari segi bahasa bermaksud terlindungnya cahaya matahari samada terlindungnya itu dalam bentuk juzu'nya atau keseluruhannya. Khusuf pula mutlak digunakan untuk lindungan cahaya bulan secara juzu' atau pun keseluruhannya. Ramai ulama' yang menyatakan bahawa kedua-dua kalimah itu boleh digunakan untuk kedua-duanya sekali samada gerhana bulan atau pun matahari.

Hukum Solat Gerhana Matahari
Hukumnya adalah sunat muakkadah atau pun sunat yang dituntut.

Ini berdasarkan daripada hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim yang bermaksud :

Sesungguhnya matahari dan bulan merupakan dua tanda daripada tanda-tanda (kebesaran) Allah tidak berlaku gerhana pada kedua-duanya kerana kematiaan seseorang dan tidak pula kerana kelahirannya. Maka apabila kamu melihat perkara itu maka sembahyanglah dan berdoalah sehingga kembali terang(hilang gerhana) apa dengan kamu.

Hadis ini keluar daripada mulut Rasulullah s.a.w pada hari kematian anak lelakinya Ibrahim di mana ramai orang mendakwa bahawa kematian Ibrahim inilah yang menyebabkan matahari bersedih sehingga berlakunya gerhana. Mengikut kepercayaan mereka ketika jahiliah di mana apabila berlakunya gerhana matahari atau pun bulan maka mereka beranggapan bahawa berlakunya sesuatu gerhana disebabkan kematian seseorang yang besar dan mulia.

Rasulullah s.a.w telah menyangkal kefahaman karut ini lalu bersabda sebagaimana tersebut. Begitulah juga dengan kebanyakan kita hari ini yang mana mereka bukan bersegera untuk solat gerhana apabila berlakunya sesuatu gerhana tetapi sebaliknya mencari sesuatu untuk memukul pangkal-pangkal pokok buahan supaya berbuah lebat. Perkara ini jika melibatkan kepercayaan yang berlawan dengan kekuasaan Allah dalam membuat sesuatu boleh membawa kepada syirik.

Cara Solat Sunat Gerhana

Solat gerhana ini disunatkan untuk ditunaikan secara berjemaah dengan diseru sebelum mendirikannya : as-Solatu Jaami'ah!! ( Solat berjemaah )

Niatnya : "Sahaja aku solat sunat gerhana matahari dua rakaat mengikut imam kerana Allah Ta'ala" - (Jika berimam) ataupun "Sahaja aku solat sunat gerhana matahari dua rakaat kerana Allah Ta'ala" - (Jika solat seorang diri)

Solat gerhana ini boleh dilakukan secara berseorang atau secara berjemaah dan sebaiknya dilakukan secara berjemaah. Solat Gerhana mengandungi 2 rakaat, 4 al-Fatihah, 4 rukuk, dan 4 sujud. Iaitu seperti berikut :

Rakaat pertama

1. Niat solat Gerhana, Takbir

2. Baca Surah Al-Fatihah dan surah

3. Rukuk

4. I'tidal

5. Baca Al-Fatihah dan surah

6. Rukuk.

7. I'tidal.

8. Sujud dan seterusnya seperti solat biasa.

Rakaat kedua

1. Niat solat Gerhana, Takbir.

2. Baca Al-Fatihah dan surah.

3. Rukuk.

4. I'tidal,

5. Baca Al-Fatihah dan surah.

6. Rukuk.

7. I'tidal.

8. Sujud

9. Tahiyyat Akhir

Cara solat ini aku dapatkan dari al-qayyim.net supaya kita sama-sama boleh melaksanakanya. Insya Allah.

No comments:

Post a Comment